Pakoštane su malo dalmatinsko mjesto smješteno u samom središtu jadranske obale i jedinstvenom položaju između mora i Vranskog jezera. Četiri nacionalna parka (Kornati, Krka, Paklenica i Plitvička jezera) i dva parka prirode (Telašćica i Vransko jezero) jedinstvene ljepote okružuju Pakoštane.
 
* Plan mjesta
 
* Kalendar događanja
 
(izvor.Turistička zajednica općine Pakoštane)

Spomenici i znamenitosti

Crkva Sv. Justina, nalazi se na istoimenom otočiću ispred samog mjesta, na otočiću je i staro groblje. Sagrađena je u 17. st. na temeljima starije crkve.

Crkva Sv. Mihovila, stara župna crkva sagrađena je 1694. godine, imala je četiri oltara, veliki je bio drven. Posvetio ju je nadbiskup Vicko Zmajević 12. svibnja 1715. godine. Tom je zgodom postavljena na pročelju crkve spomen-ploča koja prigodnim natpisom na hrvatskom jeziku obilježava taj radosni događaj. Oko crkve je bilo groblje.

Crkva Uzaščašća Gospodinovog, sadašnja župna crkva, velika, lijepa, trobrodna crkva sagrađena 1906. godine po nacrtu arhitekta Ćirila Ivekovića. Kako je sagrađena na prostoru stare mjesne crkve, uz novih šest oltara, ugrađeni su i neki dijelovi stare crkve. Glavni oltar sadrži prekrasnu palu Uzašašča i svetohranilište. Gornji dio oltara je pozlaćen i jedini je ostatak stare župne crkve. Mramorni pokrajni oltari nose imena: Gospe od Ružarija s kipom, Sv. Ante Padovanskog s kipom te Sv. Roka s kipom. Također sadrži kameni oltar prema puku, kameni ambon, krstionicu, dvije škropionice i sakristiju. Godine 1912. posvećuje je nadbiskup Vinko Pulišić. Crkva se nalazi u središnjem dijelu Pakoštana, na prostoru stare župne crkve, uz sv. Juštinu najprepoznatljiviji simbol Pakoštana.

Crkva Sv. Roka, sagrađena u 18.st u blizini župr. Kr. Početkom 20. st. preuređena je u gostionicu.

Otkrijte rivijeru Pakoštane, destinaciju koja obiluje slikovitim dalmatinskim mjestima, prirodnim zanimljivostima i brojnim plažama na kojima ćete nesmetano uživati u morskim radostima i smjestite se u našem Kampu Mobile House Lovre Blaž *** - Dobro nam došli.
 
HOME
 

Kamp Mobile House Lovre Blaž ***
ul. Kardinala Alojzija Stepinca
23211, Pakoštane, Croatia
mob: +385981620787

mobilehouse.lovreblaz@gmail.com
 
 
© Kamp Mobile House Lovre Blaž *** ,  2017. Sva prava pridržana.
Izrada stranica:
ABC / Objavu www stranice odobrio je vlasnik stranice.
Tekstovi i podaci na ovoj www stranici kopirani su iz materijala koje je dostavio vlasnik stranice.
ABC se ograđuje od odgovornosti o točnostima podataka i lektorske obrade.